Μενου επιλογών

 


Αρχικό υπερηχογράφημα κύησης

Υπερηχογράφημα 1ου τριμήνου

(γενικώς εκτελούμενο πριν την 10η εβδομάδα)

Κατά το πρώτο τρίμηνο και γενικότερα πριν την 10η εβδομάδα κύησης, διενεργείται υπερηχογραφικός έλεγχος, μερικές φορές και διακολπικά, με σκοπό την εκτίμηση της θέσης της εγκυμοσύνης, του αριθμού των εμβρύων και της παρουσίας καρδιακής λειτουργίας. Αυτές οι σημαντικές πληροφορίες χρησιμεύουν ειδικότερα στις έγκυες με συμπτώματα (αιμορραγίες ή πόνους στην αρχή της εγκυμοσύνης) ή με ιστορικό αποβολών ή εξωμητρίων κυήσεων.

Ορατή η εγκυμοσύνη γίνεται μετά την 5η εβδομάδα κύησης (μετρώντας από την τελευταία περίοδο) ή με τιμή β-χοριακής άνω των 1500 μονάδων.

Το υπερηχογράφημα του πρώτου τριμήνου επιτρέπει στις έγκυες που δεν θυμούνται την τελευταία περίοδο τους ή που δεν είχαν σταθερό κύκλο ή συνέλαβαν κατά τον θηλασμό ή αμέσως μετά την διακοπή αντισυλληπτικών, να ορίσουν την ηλικία κύησης. Έτσι είμαστε σε θέση να

·         Προγραμματίσουμε τους διάφορους ελέγχους στις σωστές εβδομάδες

·         Ορίσουμε την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού (ΠΗΤ)

Ο προσδιορισμός της ηλικίας κύησης πραγματοποιείται με την μέτρηση του CRL (κεφαλουριαίο μήκος του εμβρύου). Η μέτρηση θα πρέπει να γίνεται με τα διεθνή πρότυπα και οδηγίες. Αν η έγκυος θυμάται την Τελευταία Έμμηνο Ρήση (ΤΕΡ) μπορούμε να συγκρίνουμε την ηλικία κύησης με εκείνη την υπερηχογραφική. Αν υπάρχει διαφορά μεγαλύτερη των 7 ημερών είναι αναγκαίο να γίνει επαναπροσδιορισμός με το υπερηχογράφημα.

Μόνο στο πρώτο τρίμηνο πρέπει να γίνεται επαναπροσδιορισμός της ηλικίας κύησης με το υπερηχογράφημα, γιατί ενδεχόμενες διαφορές που θα βρεθούν στην πορεία της εγκυμοσύνης να οφείλονται σε άλλα αίτια πολλές φορές παθολογικά.

Το υπερηχογράφημα του πρώτου τριμήνου μας επιτρέπει να διαγνώσουμε πιθανές ανωμαλίες της μήτρας, ινομυώματα ή άλλα παθολογικά ευρήματα που δεν είχαν αναγνωριστεί πριν την εγκυμοσύνη.

Επίσης σε αυτό το υπερηχογράφημα πρέπει να καθορίσουμε και την χοριονικότητα (αριθμός σάκων και πλακούντων) σε πολύδυμες κυήσεις.

Σε σύγκριση με άλλα υπερηχογραφήματα πιο εξειδικευμένα που γίνονται στην εγκυμοσύνη (αυχενική διαφάνεια, β επιπέδου) αυτό του πρώτου τριμήνου θα μπορούσε να πει κάποιος ότι δεν είναι τόσο σημαντικό. Αλλά μια φαινομενικά εύκολη και γρήγορη εξέταση, στην πραγματικότητα, είναι παραπλανητικό και μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά λαθών που θα επηρεάσει όλη την εγκυμοσύνη (πχ. να εντοπίσει αργότερα μια διαφορά στην αύξηση χωρίς να είναι, να οδηγήσει στην διενέργεια εξετάσεων σε διαφορετικό χρόνο από όταν πρέπει κλπ).

Στις πρώτες εβδομάδες η εγκυμοσύνη εξελίσσεται γρήγορα έτσι κάθε εβδομάδα θα δούμε και διαφορετικά στοιχεία.

Έτσι στις 5 εβδομάδες θα δούμε τον σάκο μέσα στην μήτρα.

Στις 6 εβδομάδες μπορούμε να δούμε και τον λεκιθικό ασκό, σημάδι μιας καλώς εξελισσόμενης εγκυμοσύνης.

 Στις 7 εβδομάδες αναγνωρίζουμε τον εμβρυικό πόλο, όπως ονομάζεται το έμβρυο, με καρδιακή λειτουργία.

Στις 8 εβδομάδες το έμβρυο αντιστοιχεί σε περίπου 25χιλ. και η πιθανότητα καλής έκβασης είναι υψηλή.

Φτάνοντας στις 11 εβδομάδες το έμβρυο είναι περίπου 45χιλ. με διακριτά το κεφάλι, το σώμα και τα άκρα. Έχει σχηματοποιηθεί και έχει γίνει η οργανογένεσή του.

Η εξέταση αυτή πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε αν υπάρχει αιμορραγία, έντονος πόνος στην κοιλιά ή οποιαδήποτε άλλη ενόχληση της εγκύου.