Μενου επιλογών

 


Υπερηχογράφημα β' επιπέδου

Υπερηχογράφημα 2ου τριμήνου (γενετικό, β’ επιπέδου)

Το υπερηχογράφημα αυτό εκτελείται μεταξύ της 20ης και 24ης εβδομάδας κύησης. Ο κύριος σκοπός του είναι ο λεπτομερής έλεγχος της ανατομίας του εμβρύου. Με τις διαδικασίες που εφαρμόζονται σήμερα, η διαγνωστική χρήση των υπερήχων εκτιμάται ότι δεν ενέχει κινδύνους για το έμβρυο. Πρέπει να γνωρίζετε ότι το 97% των παιδιών που γεννιούνται είναι απολύτως υγιή. Ωστόσο υπάρχει ένα μικρό ποσοστό περίπου 3% με μικρότερα ή μεγαλύτερα ανατομικά και χρωμοσωμικά προβλήματα. Όλες οι υπερηχογραφικές μελέτες που γίνονται σκοπό έχουν να εντοπίσουν τα προβλήματα αυτά στο βαθμό που είναι εφικτό.

Πλεονεκτήματα της υπερηχογραφικής μελέτης είναι :

Η αποκάλυψη ανατομικών δεικτών που αυξάνουν τον κίνδυνο για χρωμοσωμικές ανωμαλίες

Ο έλεγχος της ομαλής ενδομήτριας ανάπτυξης

Ο προσδιορισμός της θέσης του πλακούντα

Η εκτίμηση του όγκου του αμνιακού υγρού

Η πρώιμη ανίχνευση συνδρόμου υποκλοπής σε δίδυμες μονοχοριακές κυήσεις

Ο λεπτομερής έλεγχος της καρδιάς των εμβρύων των οποίων η αυχενική διαφάνεια βρέθηκε αυξημένη στο α’ τρίμηνο

Η εκτίμηση της ροής των μητριαίων αγγείων (μετά την 23η εβδομάδα) και η κατάταξη της κύησης σε υψηλού κινδύνου (επί παθολογικών ροών) για εμφάνιση υπολειπόμενης ενδομήτριας ανάπτυξης ή προεκλαμψίας, πράγμα που απαιτεί την εντατικότερη παρακολούθηση της εγκυμοσύνης

Πρέπει να γνωρίζετε ότι με το υπερηχογράφημα αυτό ανιχνεύονται πολλές συγγενείς ανατομικές ανωμαλίες του εμβρύου αλλά όχι όλες. Ένα ποσοστό 30% των προβλημάτων διάπλασης ή λειτουργίας του εμβρύου διαγιγνώσκεται μετά την γέννησή του.

Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι ένα φυσιολογικό υπερηχογράφημα β’ επιπέδου μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο να έχει το έμβρυο κάποια σοβαρή συγγενή ανωμαλία χωρίς όμως να τον εξαλείφει. Ακόμα και στα πιο έμπειρα χέρια είναι δυνατόν να διαφύγουν ανωμαλίες εξαιτίας ποικίλων παραγόντων, μερικοί από τους οποίους περιγράφονται παρακάτω:

Μικρές ανατομικές ανωμαλίες που δεν είναι δυνατόν να εξεταστούν λεπτομερώς

Απουσία του ανατομικού προβλήματος κατά την διάρκεια της εξέτασης και εμφάνιση αργότερα στην εμβρυϊκή ζωή ή ακόμα και στη νεογνική περίοδο

Δυσκολία ευκρίνειας της εικόνας λόγω παραγόντων όπως ακατάλληλης θέσης του εμβρύου, αυξημένου λιπώδους ιστού στο κοιλιακό τοίχωμα της μητέρας ή πρόσθια θέση του πλακούντα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας Πανευρωπαϊκής Στατιστικής Μελέτης σε 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUROFETUS), προέκυψε ότι σε 4615 περιπτώσεις στις οποίες βεβαιώθηκαν συγγενείς ανωμαλίες, η υπερηχογραφική εξέταση είχε ανακαλύψει το 73,7% των σοβαρών ανωμαλιών και το 45,7% των ελαφρύτερων ανωμαλιών.

Εάν στο υπερηχογράφημα βρεθεί κάποια ανωμαλία η ενημέρωση του ζευγαριού γίνεται από τον εκτελέσαντα την εξέταση εξειδικευμένο ιατρό σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό. Είναι δυνατόν το υπερηχογράφημα να χρειαστεί να επαναληφθεί μετά πάροδο λίγου χρόνου και από ομάδα εξειδικευμένων ιατρών και να απαιτηθεί η συμβολή και άλλων ειδικοτήτων (π.χ. γενετιστή, παιδοκαρδιολόγου, νεογνολόγου, παιδοχειρουργού κ.α.).

Το υπερηχογράφημα μερικές φορές μπορεί να δείξει το γένος του εμβρύου αλλά δεν πρέπει να γίνονται επιπλέον υπερηχογραφήματα για τον λόγο αυτό. Το γένος θα το μάθετε μόνο αν εσείς το επιθυμείτε.

Κατωτέρω παρατίθεται ένας ενδεικτικός πίνακας συγγενών ανωμαλιών και της δυνατότητας ανίχνευσής τους με το υπερηχογράφημα, βάση της διεθνούς βιβλιογραφίας

Πρόβλημα

Τι είναι το πρόβλημα

Πιθανότητα να βρεθεί

Μηνιγγοκήλη – δισχιδής ράχη

Ανοικτή σπονδυλική στήλη

90%

Ανεγκεφαλία

Απουσία οστών του κρανίου

99%

Υδροκέφαλος

Περίσσια υγρού στον εγκέφαλο *

60%

Μεγάλες συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες

 

25% - 50%

Διαφραγματοκήλη

Ελάττωμα του μυ που βρίσκεται μεταξύ της κοιλιάς και του θώρακα

60%

Εξόμφαλος / γαστρόσχιση

Ελάττωμα κοιλιακού τοιχώματος

90%

Μεγάλα προβλήματα των νεφρών

Απουσία ή ανώμαλοι νεφροί

85%

Μεγάλα προβλήματα των άκρων

Απουσία οστών ή πολύ κοντά οστά

90%

Εγκεφαλικοί σπασμοί

Σπασμοί

Δεν φαίνεται

Αυτισμός

 

Δεν φαίνεται

Σύνδρομο Down

Μπορεί να συνδυάζεται με προβλήματα από την καρδιά και το έντερο

Περίπου 40%

* Πολλές περιπτώσεις παρουσιάζονται αργά στην εγκυμοσύνη ή μετά την γέννηση