Μενου επιλογών

 


Τεστ Παπανικολάου

Τεστ-παπ

 

Η εξέταση κατά Παπανικολάου (τεστ-παπ) είναι μια εξέταση διαλογής (βασική εξέταση χαμηλού κόστους, που ελέγχει μεγάλες μάζες πληθυσμού) που συλλέγει δείγμα κυττάρων από τον τράχηλο και τον ενδοτράχηλο της μήτρας. Το δείγμα πρέπει να καλύπτει όλη την ζώνη μετάπτωσης όπως ονομάζεται, που αντιπροσωπεύει την έδρα του 90% των νεοπλασιών του τραχήλου της μήτρας. Το δείγμα θα στρωθεί είτε σε γυάλινη πλάκα (αρχική μέθοδος) είτε θα εμβαπτιστεί σε ειδικό δοχείο με υγρό (thin-prep) για κυτταρολογική ανάλυση.

Την εξέταση θα πρέπει να την κάνουν όλες οι γυναίκες από τα 24 έως τα 65 χρόνια σε ετήσια βάση. Το τεστ διενεργείται κατά την γυναικολογική εξέταση, είναι ανώδυνο και συλλέγονται κύτταρα από τον τράχηλο της μήτρας (τόσο εξωτερικά όσο και από τον ενδοτράχηλο). Η λήψη γίνεται με ειδικές σπάτουλες και βουρτσάκια (Ayre or Citobrush), τα κύτταρα επιστρώνονται σε πλακάκι, χρωματίζονται και ελέγχονται στο μικροσκόπιο. Αυτή είναι η συμβατική μέθοδος καθώς υπάρχει μια νέα μέθοδος που λέγεται υγρή μέθοδος με τα κύτταρα να μεταφέρονται σε υγρό. Η μέθοδος αυτή παρέχει πιο ασφαλείς και ξεκάθαρες πληροφορίες.

Εξ ορισμού ο όρος παθολογικό τεστ-παπ αναφέρεται στην παρουσία σημαντικών ανωμαλιών στα κύτταρα του τραχήλου. Το επόμενο βήμα σε μια τέτοια περίπτωση είναι η κολποσκόπηση με λήψη βιοψίας και η ταυτοποίηση για τον ιό HPV. Από το αποτέλεσμα αυτών των εξετάσεων θα αποφασισθεί και ο τύπος της θεραπείας που θα ακολουθηθεί.